Een interieur vol designklassiekers en een prachtig uitzicht over de Schelde. De fotografie voor dit project was allesbehalve standaard. In dit blog neem ik je mee achter de schermen van een bijzondere shoot waarbij niet de ruimte, maar de meubels zelf de hoofdrol speelden. Ontdek de aanpak, uitdagingen en het verhaal achter elk iconisch object.
Design met een hoofdletter D
Bij het openslaan van de voordeur voel je het meteen – dit appartement ademde klasse. De royale indeling, de grote raampartijen en het uitzicht over de Schelde zijn adembenemend. Maar de echte showstoppers van dit project stonden in de ruimte. Een droomopdracht voor wie houdt van interieurfotografie en designklassiekers. Ik neem je mee langs een aantal prachtige ontwerpen.
Zo stonden deze Cesca-barkrukken van Marcel Breuer (1928) in de keuken, een Bauhaus-klassieker met een verchroomd buisframe en een zitting van gevlochten riet: luchtig en strak tegelijk.
De Gerrit Rietveld fauteuils, beter bekend als de Utrecht stonden grenzend aan de keuken. Geproduceerd door Cassina en herkenbaar aan de gestikte bekleding, rechte lijnen en typerende hoekige vorm. Een krachtig ontwerp waarin modernisme en comfort samensmelten.
Rond de eettafel stond een mid-century set stoelen, ontworpen door Eugenio Gerli voor Tecno. De combinatie van warme houtnerf, de prachtig afgeronde rugleuning en de slanke zwarte poten gaf de ruimte een stijlvolle, Italiaanse uitstraling.
In de zithoek stond een opvallende Pipistrello-lamp van Gae Aulenti (1965), herkenbaar aan haar bloemvormige kap en het uitschuifbare telescoopsysteem. Functioneel én sculpturaal.
De zitbanken in rijke fluwelen tinten riepen direct Maralunga van Vico Magistretti. Met zijn uitnodigende vormen, verstelbare rugleuningen en karakteristieke eenvoud is dit een icoon van Italiaans design.
En dan was er nog de massieve ronde salontafel van Willy Rizzo, grafisch van vorm en opvallend in zijn eenvoud. Minimalistisch en toch krachtig, als sculptuur in de ruimte
De uitdaging: van interieurfotografie naar objectfotografie
Normaal ligt bij interieurfotografie de focus op de ruimte, het ontwerp, de lichtinval en de sfeer als geheel. Maar bij deze shoot draaide alles om de meubels. De designstukken moesten een hoofdrol krijgen binnen het interieur in plaats van het interieur als hoofdonderwerp. Het fotograferen van deze inboedel vol klassiekers vroeg om een andere aanpak: het vangen van textuur, vorm en karakter kwam centraal te staan.
Ik koos voor natuurlijk licht, detailshots en overzichtsbeelden – met veel aandacht voor compositie en materiaal. Elk object kreeg een eigen moment in de spotlights, zodat hun kwaliteit en ontwerp optimaal zichtbaar werden.
Kijken met andere ogen
Wat ik zo boeiend vond aan dit project, was de omslag in focus. Van ruimte naar object. Van sfeer naar stijl. Van beleving naar detail. En eigenlijk voelde dat heel logisch – want de design-inboedel was het verhaal binnen dit project.
Op zoek naar een discrete fotograaf voor een soortgelijk project?
Ben je op zoek naar een professionele interieurfotograaf voor het fotograferen van een design inboedel, een collectie designklassiekers, of een volledige interieurshoot in Antwerpen of elders? Ik help je graag. Met oog voor vorm, gevoel voor stijl, en altijd met respect voor het verhaal achter de ruimte – of dat nu tussen de muren zit, of in de meubels. Neem gerust contact op om te kijken wat ik voor je zou kunnen betekenen.
"Terwijl ik door het interieur loop, voel ik de texturen van de materialen, observeer ik hoe het licht valt en de schaduwen spelen. Ik neem de tijd om de ruimte te bekijken, om te zien hoe elke detail bijdraagt aan de sfeer. Ik schuif een stoel net iets naar rechts, strijk een kussen glad, en verplaats voorzichtig een vaas zodat deze perfect in de compositie past. Met mijn camera in de hand stel ik zorgvuldig het statief op, controleer ik de belichting, en zoek ik naar die ene hoek waar alles samenkomt. Het moment waarop ik de ontspanknop indruk, weet ik dat ik het beeld heb vastgelegd zoals het moet zijn – een perfecte vertaling van wat deze ruimte zo bijzonder maakt."